creativiteit.expert | privacy statement
Koekje iemand?

Statement over privacy


Geef toe, de doorsnee sterveling geeft niks om privacy. Het idee van privacy, dat vinden we allemaal ontzettend belangrijk. Maar om dat nou ook in de praktijk te gaan toepassen…niet echt. En echt niet.

Case on point: je zit ze op een dozijn sociale mediaplatformen waar iedereen mag zien wat je allemaal zit te emo-eten, nadat die eikel/trut van wie je dacht dat het een goeie vriend(in) was, getagd ziet staan in het gezelschap van die +%$ç=£ van een ex van je. 


De vrienden van je vrienden van jouw échte vrienden – je weet wel, die bff’s waarvan je driekwart nog nooit gezien of gesproken hebt – mogen je hond zichzelf over het vloerkleed zien voorttrekken omdat zijn achterste jeukt. Dat meteen ook je halve inboedel te zien is op die beelden, lijkt niet het minste probleem.

Je geeft aan de lopende band obscure apps vrije en ongecontroleerde toegang tot je naam en e-mailadres, GPS-data, microfoon, camera en adressenboek omdat je drie clicks later ab-so-luut te weten wil komen welk soort koffiekoek jij bent! “OMG, OMG, een tompoes, ik ben een tompoes!!!” Wat je vervolgens voorziet van een like en een prominente plek op je tijdlijn.

Je ondoordachte, pseudo-politieke prietpraat, je gejatte quotes, je amoureuze Griekse drama’s, je hitsige want stomdronken commentaren, je door en door racistische ik-ben-geen-racist-maar-opmerkingen, je wereldrecord dt-fouten, je onnavolgbare onvermogen tot correct gebruik van leestekens, je dwangneurose om fake nieuws instant aan te dikken met een vette portie selectieve verontwaardiging… iedereen, krijgt het allemaal, overal, de klok rond, ongevraagd, door zijn digitale strot geramd.

Maar als het online winkeltje waar je je badslippers kocht (en waarvan er wel 30 foto’s op Insta staan, want ze zijn oh zoooooooo leuk) het waagt om een cookie op je PC achter te laten, nee DAT gaat écht te ver. Vond Europa ook. En dat snappen wij helemaal. Iemand moet een beetje volwassen gedrag vertonen aan de rand van de digitale speeltuin.


Of voor hen aan wie iedere vorm van bovenstaande (zelf)spot verloren gaat:

Jawel, privacy is krankzinnig belangrijk. En nee, recht van vrije meningsuiting is niet hetzelfde als je recht op privacy. Laat staan dat het een het ander zou opheffen. Weten wij ook wel. Maar in vredesnaam: de overlap is in de digitale praktijk immens, dus ga met beide doordacht en zuinig om.


Stel alle toegang tot je gegevens keihard in vraag. Eis helderheid. Sta op je rechten. En ga lekker online in het volle besef dat geen enkele wetgeving gezond verstand kan vervangen. Jij bent je eigen frontlinie in de verdediging van je persoonlijke data. De best beschermde gegevens zijn diegene die je niet deelt.


Zo. En dus, na ons statement over privacy, ons enige échte...

Privacy statement


Welke persoonsgegevens verzamelen wij?


Lang verhaal kort: wij gebruiken uitsluitend die persoonsgegevens die je ons 1) met je toestemming hebt gegeven 2) in functie waarvoor ze dienen 3) voor de tijd dat we ze functioneel nodig hebben.


Via het online invulformulier:


Je hebt een vraag en neemt contact op via ons online invulformulier. Wat verzamelen we bijgevolg aan persoonlijke data?

  • Je voor- en achternaam: zodat we elkaar bij naam kunnen aanspreken.
  • Je e-mail (verplicht): zodat we op je vraag kunnen antwoorden
  •  Je telefoonnummer: om je – indien je dat zelf aangeeft – te bellen ivm je vraag. Of om je te contacteren indien er iets mis is met het opgegeven e-mailadres. 


Die contactname en de inhoud van je bericht komt in ons CRM terecht. Dat CRM heet Teamleader, waar men evenzeer verplicht is zich aan de GDPR-wetgeving te houden. Lees hier wat Teamleader zelf aan GDPR doet


Via de nieuwsbrief module:

Wij doen niet aan e-nieuwsbrieven. Klaar.


Via mailverkeer:


Voor mailerkeer geldt in essentie dezelfde manier van werken als bij het contactformulier. Je mailverkeer is in goede handen bij Office365. Je persoonsgegevens worden uitsluitend gebruikt in functie van onze mail-conversatie. Alleen in geval van een offerte en/of opdracht komen je persoons- en bedrijfsgegevens in ons CRM- en boekhoudsysteem terecht.


Via sociale media:


We gaan nooit persoonsgegevens vanuit sociale mediaplatformen, geautomatiseerd of anders, binnentrekken in onze systemen. De beveiliging en policy ten aanzien van persoonsgegevens die via sociale media worden uitgewisseld (bv: messaging functie op LinkedIn) zijn en blijven de verantwoordelijkheid van dat specifieke platform.


Waarvoor gebruiken we je bedrijfs-/persoonsgegevens?


  • Gegevens die we van jou hebben ontvangen, gebruiken we uitsluitend voor de doeleinden waarvoor die gegevens bedoeld zijn, en dat wat we wettelijk verplicht zijn. Bv: In functie van de voorbereiding en uitvoering van overeenkomsten tussen jou en ons (bijvoorbeeld bij de voorbereiding en uitvoering van een workshop).
  • Om je te kunnen informeren over relevante info, nieuws, producten en diensten.
  • Ter voorkoming, bestrijding en afhandeling van fraude.


Hoe lang houden we je gegevens bij?


We gaan die geen seconde lager bijhouden dan jij wenselijk vindt of nuttig is voor de uitoefening van dat waarvoor de gegevens dienen.

Al is het bijhouden van sommige data wettelijke bepaald. VB: Facturen – en dus ook alle gegevens die erin staat - dienen voor de fiscus 7 jaar bijgehouden te worden.


Welke voorzorgen nemen wij?


Onze computers, servers en mobiele apparaten zijn voorzien van complete en up-to-date beveiliging (regelmatig aangepaste, complexe en unieke paswoorden, anti-virus, beveiliging tegen phishing & ransomware, fire-wall, encryptie van data, etc)


Verzonden en verstuurde data van en naar onze website wordt geëncypteerd (SSL) zodat niemand onbedoeld/onbevoegd kan meekijken.


Derde partijen met of via wie we data uitwisselen (boekhoud-platform, e-mail databanken, CRM-systeem, mailserver, website-hosting, online banking, projectmanagement platform) zijn alle onderhevig aan de GDPR-wetgeving en hebben een onberispelijke reputatie. 


Bij de minste twijfel of incident lichten we je in en doet creativiteit.expert bvba al het wettelijk en ethisch nodige om de veiligheid van je data mee te waarborgen.


Wat met jouw gegevens en derde partijen?


Je gegevens worden uitsluitend met derde partijen gedeeld in functie van een normale samenwerking. Voorbeeld: na de bestelling van een lezing, krijg je een factuur toegestuurd: 1 Je bedrijfs- en projectgegevens komen in ons CRM-systeem terecht die 2) het boekhoudplatform voorziet van de nodige data om de factuur op te stellen, 3) waarna de betaling automatisch vanuit het online-bankingsysteem wordt gekoppeld aan het CRM-systeem.  


Je persoons- en/of bedrijfsgegevens worden in geen geval doorverkocht, en worden uitsluitend vrijgegeven in geval van een gerechtelijk bevel aan de desbetreffende instantie.


Wat in geval van vragen, opmerkingen of klachten?

Bij vragen kan je steeds via info@creativiteit.expert contact opnemen met een eenvoudig verzoek tot inzage, overdracht, verandering en verwijdering van je gegevens.


Zie je ruimte tot verbetering? Laat het ons meteen weten en wij doen met plezier al het nodige om wettelijk en ethisch orde op zaken te stellen.


Blijkt dat niet voldoende voor je dan kan je steeds beroep doen op de diensten van de nationale toezichthouder op de toepassing en naleving van de GDPR-wetgeving. In België is dat de Privacycommissie